Keski- ja yläselkä

Usein vastaanotolleni tulee asiakkaita, jotka valittavat kipua esim. lapojen välissä. Kipu heijastelee vasemmalle tai oikealle puolelle kylkeä tai tuntuu rintaan, se on luonteeltaan pistävää tai viiltävää. Kipu pahenee määrätyissä liikkeissä, yskiessä tai syvään hengittäessä. Vaiva on usein tullut yllättäen on mahdollisesti käyty lääkärissä ja otettu sydänfilmiä ym. mutta mitään järkevää selitystä kivulle ei ole saatu.

Yleensä vaivan alkusyy on rangan nikamien nivelpintojen toimintahäiriö, joka hermoärsytyksen ja lihaskramppien kautta aiheuttaa em. ongelmat. Kun vaivan alkusyy on paikallistettu palautetaan nivelten toiminta entiselleen manuaalisella terapialla ja käsitellään hieronnalla lihasspasmit. Yleensä vaiva menee ohi yhdellä hoitokerralla, mutta useammalla käsittelyllä saadaan palautettua rangan liikkuvuus ja lihastasapaino palautettua  molemmin puolin.

Jos rangassa on synnynnäisiä poikkeamia esim. skolioosia, kyfoosia tai rangan luonnolliset kaaret ovat epänormaalit voi vaiva tulla aina uudelleen ja uudelleen. On hyvä tietää ongelman alkusyy, saada selitys miksi ranka ja lihakset oireilevat sekä saada käytännön ohjeita rangan itsehoidosta.