Jalkojen pituusero
Jos ihmettelet miksi toinen lonkan puolisko on usein kipeä tai kipeytyy esim. puutarhatöissä, lumenluonnissa, liikunnassa ( juoksu, hiihto, pallopelit), istuessa pehmeällä alustalla tai vain paikallaan seistessä, niin syynä voi olla vino lantio jonka merkkinä ovat eripituiset jalat. Alaraajojen pituusero on yleinen, mutta ei useinkaan todellinen. Alkusyy löytyy melkein poikkeuksetta lantion väärästä asennosta, jossa toinen suoliluu (ilium) on jäänyt ”jumiin” joko etu-tai taka-asentoon ja aiheuttaa jalan ”lyhenemisen”. Ongelma ei yleensä ole rakenteellinen vaan toiminnallinen. Kiputuntemuksia voi tulla pakaran päälle ja siitä alas aina takareiteen asti Joskus kipu voi tuntua myös jalkaterään asti. Myös nivuseen ja etureiteen saattaa tulla kiputuntemuksia, mutta yleensä ne ovat virheasennon aiheuttamia lihasperäisiä jäykkyyksiä.
Itse sain 18-vuotiaana nuorena urheilijana välilevyn pullistuman, eikä pienin ongelma ollut saada ammattilaisia uskomaan asiaa. Lopulta hermorata- ja varjoainekuvaus todensi alkusyyn. Vaiva kesti neljä ja puoli vuotta ja 10 takareiden revähdystä. Kaikesta kivusta huolimatta harjoitukset ja pelit jatkuivat. Yli 200 kertaa fysikaalista hoitoa ja hierontaa pitivät minut joten kuten toimintakykyisenä, mutta vaivastani pääsin vasta kun lantioni virheellinen asento korjattiin. Hermokipu alaraajastani poistui ja oikean jalan pituusero (2,5cm) korjaantui. Miten se poisti välilevyvaivan? Lantion väärä asento aiheutti jalkojen pituuseron joka taas teki alaselkääni pahan skolioosin (sivullepäin suuntautuva kaari). Kun lantion asento palautettiin, niin se myös suoristi lannerankaa sen verran, että hermokipu hävisi. Samoin on tapahtunut monille hoitamilleni asiakkaille. Pitkään jatkunut lonkan virheasento tekee aina alaselkään skolioosin. Mitä isompi kaari on sen suurempi riski saada välilevyn pullistuma esim. vääränlaisessa nostoasennossa.
Lantion virheellinen asento on mahdollista palauttaa entiselleen manuaalisen terapian keinoin, jossa palautetaan suoliluun ja ristiluun välisen nivelen (SI-nivel) toiminta. Ongelmaan liittyy myös kova toispuoleinen lihaskireys esim.m.gluteus medius (keskimmäinen pakaralihas) joka pitää asentoa yllä muiden lonkan loitontajien kanssa. Jos esim. seisot yhdellä jalalla, niin kyseiset lihakset estävät lantiota keikahtamasta ylhäällä olevan jalan puolelle. Kun toinen jalka on lyhempi niin vastakkaisen puolen lihakset saavat joka askeleella informaatiota korjata asentoa. Näin ollen lihakset jäykistyvät ja entisestään pahentavat tilannetta. Tästä syystä myös lihaspuoli tulee hoitaa.
Tätä ongelmaa löytyy kaiken ikäisiltä, myös lapsilta. Usein pitkittyneeseen lantion virheasentoon liittyy seurannaisena esim. juoksijoilla toispuoleiset etureiden yläosan lihaskalvokireydet jotka voi tunnistaa kirvelevänä tai viiltävänä kipuna. Myös toispuoleiset takareisiongelmat ovat yleisiä. Lantion virheasento voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia eri puolille kehoa esim. ala- ja yläselän toiminnallista skolioosia, lonkkanivelen ennenaikaista kulumaa, polven selittämätöntä kipuilua jne. Usein pitkittyneeseen virheasentoon liittyy myös piriformis-syndrooma ( katso Pakarat ja alaselkä). Hoito poistaa jalkojen pituuseron.