Alaselkä ja pakarat

Alaselän ongelmien aiheuttajia voi olla lukuisia esim. nikamat (iän tuomat kulumamuutokset), välilevyvaivat, nikamien nivelpinnat (fasettilukot), siirtymät, rangan virheellinen asento (skolioosi, lordoosi, kyfoosi) jne. Alaselän lihaksisto reagoi nopeasti rangan toimintahäiriöihin aiheuttaen lisää aristusta, mutta toisaalta suojellen rankaa liian rajuilta liikkeiltä. Jos kipu jää alaselkään tai pakaroihin on harvoin kyse mistään vakavammasta ongelmasta. Huolestua tulee vasta, jos kipu menee yli polven tai nilkkaan asti. Tosin piriformis-syndrooma ollessaan ärhäkkäänä saattaa joskus tuntua aina jalkaterässä asti. Testien kautta voi saada paljon tietoa vaivan mahdollisesta alkusyystä. Hoidan operoitujakin selkiä. Jo pelkkä nikamien mobilisointi ja hieronta usein auttaa saamaan lisää liikkuvuutta selkään ja sitä kautta helpottaa oloa.

Pakaran alueen vaivojen alkusyyt voivat olla moninaiset. Yleisin lienee kuitenkin Piriformis-syndrooma. Vaiva tuntuu pakaran alaosassa ja voi säteillä takareiteen. Vaiva on yleinen paljon työkseen ajavilla ja on yleensä oikealla puolella, koska kaasupoljinta painettaessa lihas lonkan ulkokiertäjänä kääntää myös jalkaa sivulle. Samalla koko ylävartalon paino makaa lihaksen päällä puristaen sitä iskiashermoa vasten. Myös istumatyöntekijällä on riski saada ongelma. Kaatumiset ja iskut voivat myös laukaista ärsytystilan. Lonkan/lantion virheasento (jalkojen pituusero) pitkään jatkuneena voi myös ärsyttää piriformista.

Venyttelystäkään ei ole apua vaivan ollessa pahimmillaan. Piriformis ( päärynänmuotoinen) lihas on ongelmallinen hoidettava juuri sijaintinsa takia, koska lihaksen alla kulkee iskiashermo johon kiristynyt ja ärtynyt lihas painaa. Vaiva voi olla pitkäaikainen ja tehdä elämän tosi hankalaksi, eivätkä tulehduskipulääkkeetkään poista ongelmaa. Kts. asiakaskertomukset.

Hierontakaan ei aina ole paras mahdollinen hoito vaivaan, koska lihasta ei saa painaa vasten ärtynyttä iskiashermoa. Lihasmobilisaatiolla, jossa lihasta ”pumpataan”  olen saanut parhaat tulokseni ongelman hoidossa. Myös syvähierontaa tulee käyttää ympäröivien pehmytkudosten käsittelyyn.